Har du brug for ekstra kontanter til eksempelvis indskud til en ny bolig, nye møbler eller en længere rejse, har du måske overvejet at se dig om efter de bedste lånetilbud til formålet. Der er efterhånden rigtig mange udbydere af forskellige typer af lån på det danske marked, og det kan være overvældende at finde rundt i de mange muligheder. Læs med her, hvis du vil vide mere om moderne lån.

Skal du vælge et traditionelt banklån eller en af de mange online låneudbydere? Hvor mange penge kan du låne? Og hvad skal du være opmærksom på for at sikre, at du får det bedste og billigste lån overhovedet muligt? Der er meget, der skal tages med i betragtningen, når du er på markedet efter et lånetilbud, og det er uhyre vigtigt at foretage en grundig research for at spare penge på store renteomkostninger og lignende.

 

Bank eller online lån?

Du kan først og fremmest få et klassisk lån hos en af de danske banker. Fordelen er, at bankerne har mange års erfaring, og derfor i udgangspunktet er vidende og pålidelige, når det kommer til lån. Samtidig er der den store fordel, at du kan gå ind i en af bankens filialer og få personlig råd og vejledning til dit lån. Dette er bestemt en væsentlig fordel for mange forbrugere.

Du kan også vælge en af de mange forskellige udbydere af online lån eller såkaldte kviklån. Fordelen ved disse er, at det ofte er nemmere og hurtigere at tegne et lån online, end det er hos bankerne. Den store ulempe er dog, at mange udbydere af kviklån tillægger deres lån høje renter, hvilket hurtigt kan blive en dyr fornøjelse. Du bør altid overveje grundigt, om du reelt har råd til at tegne et lån.

 

Hvad skal du låne penge til?

Hvorvidt du vil have let eller svært ved at tegne et lån hos bankerne afhænger først og fremmest af, hvad du skal bruge pengene til. Lån til køb af bolig eller bil er en helt særlig kategori, som bankerne ofte giver bedre tilbud på end forbrugslån, da der her er tale om en reel investering i en ting, der kan sælges igen senere. Forbrugslån kan dog være noget sværere at tegne.

 

Hvad er din indkomst?

Når bankerne afgør, om de vil tegne et lån til dig, vil de altså først og fremmest se på, hvad du ønsker at låne penge til. Herefter vil de kaste et blik på din indkomst og vurdere, hvorvidt du reelt har råd til lånet, og om det er sandsynligt, at du vil kunne betale det tilbage indenfor en overskuelig fremtid. Der ligger altså en grundig overvejelse bag bankens beslutning om, hvorvidt de vil tilbyde dig et lån eller ej.

I modsætning hertil tilbyder udbydere af kviklån hurtige lån, der oprettes online. Kviklåns-udbydere skeler i udgangspunktet ikke til, hvad pengene skal bruges på eller hvad din indkomst er, men tilbyder altså et lynhurtigt, online lån – deraf navnet kviklån. Dog har denne type lån ofte højere renter end almindelige banklån, og nogle af disse lån kan derfor ende med at koste dig mange tusinde kroner mere end du oprindeligt lånte.

 

Foretag en grundig research

Uanset hvilken løsning du vælger, er det uhyre vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i hvert enkelt låneinstituts omdømme samt regler og betingelser for det enkelte lån. Nogle lån kan eksempelvis have regler om, at lånet skal tilbagebetales inden for en særlig tidsramme. Men vigtigst af alt bør du sætte dig grundigt ind i renterne på de enkelte lån, da det er disse, der kan ende med at koste dig mange penge.

Start derfor altid med at tjekke banken eller pengeinstituttets omdømme online. Særligt når det gælder online udbydere af kviklån, er det en god ide at tjekke, hvad andre brugere har at sige om denne virksomhed. Disse online virksomheder har nemlig samme lange erfaring og omdømme, som bankerne oftest har. Tjek eventuelt sider som Trustpilot, hvor andre brugere bedømmer et låneinstitut, så du kan få en ide om, hvorvidt de forskellige udbydere virker troværdige.

 

Sammenlign renter online

Når du har undersøgt omdømmet på de låneinstitutter, du overvejer at benytte, er det også en rigtigt god ide at tjekke, hvordan renterne på de forskellige typer lån kan sammenlignes. Der er flere forskellige typer online værktøjer, der sammenligner forskellige typer lån, og giver et godt overblik over udbydere og renter. Mybanker.dk er et sådan værktøj, hvor du kan angive, hvilken type lån du leder efter, hvor mange penge du ønsker at låne, og hvor hurtigt du kan tilbagebetale.

Med Mybanker.dk får du et hurtigt overblik over forskellige typer lån, og renterne på disse lån. Ud fra dette overblik kan du så kontakte de enkelte banker eller låneudbydere direkte og/eller foretage mere research om det enkelte pengeinstitut. Dette vil også give dig et godt overblik over mulighederne for den type lån, som du er ude efter, og hvordan du kan forvente, at renter og omkostninger ved et sådant lån ser ud.

 

Bør du vælge et kviklån?

Har du brug for penge nu og her, og har du ikke tålmodighed til at vente på, at din bank udsteder et lån til dig — eller er du ikke i stand til at tegne et lån hos almindelige banker, fordi beløbet, du vil låne, er for højt, din indtægt ikke er høj nok, eller din øvrige gæld eventuelt allerede er høj — så har du måske overvejet et kviklån.

Det er dog uhyre vigtigt at være opmærksom på, at Kviklån ofte er en dyr løsning. Du bør derfor grundigt overveje, om du reelt har råd til at tegne dit ønskede lån, og om du vil være i stand til at betale lånet tilbage indenfor en overskuelig tidsramme. Beslutter du dig for et kviklån, kan det være en god ide at vælge en udbyder, der er tydelig omkring renteomkostninger, og ikke har skjulte gebyrer.

 

Vælg en transparent udbyder

Gå derfor gerne efter udbydere af kviklån, der gør det helt tydeligt, hvad dit lån vil ende med at koste dig. Eksempelvis har NordCredit en tydelig oversigt på deres hjemmeside. Her kan du flytte med en cursor for at indikere, hvor mange penge du ønsker at låne, og du får klar besked om, hvad lånet vil koste dig, inklusive renter og omkostninger. Således vil et lån på 10.000 kroner, koste 11.260 kroner over 12 måneder.