Har du netop fået muligheden for at flytte ind i drømmelejligheden, er du sikkert udmærket klar over, at du først skal have finansieret indskuddet.

Indskud til lejligheder kan være af ganske betydelige beløb, der nogle gange svarer til hele tre måneders husleje. Dette er ikke småpenge, og alt efter din nye lejligheds størrelse og husleje, kan der være tale om titusindvis af kroner. Du kan derfor overveje et lån til indskud.

Har du ikke selv en opsparing på et stort nok beløb, der kan dække hele indskuddet, kan du altså overveje at tegne et lån hos en bank eller et pengeinstitut til at dække det. Et lån til indskud er et sikrere lån end almindelige forbrugslån, da du jo får dine penge igen, når du flytter fra lejligheden — hvis altså naturligvis den fraflyttes i samme stand, som da du flyttede ind.

Hvad er indskud?

Indskud eller depositum — hvad er forskellen, og hvor meget kan du forvente at skulle betale, når du flytter ind i en ny lejebolig? Indskud dækker over både depositum samt en eller flere måneders forudbetalt husleje. Hele pointen med indskud er, at udlejeren har en sikkerhed for, at nye lejere betaler deres husleje, og ikke ødelægger lejeboligen. Den del af indskuddet, der er depositum, kan ligge på alt fra en til tre måneders husleje.

Ifølge lejeloven er tre måneder det maksimale, en udlejer må opkræve i depositum. Depositum er altså den del af indskuddet, som du kan forvente at få tilbagebetalt, når du fraflytter lejligheden — hvis altså der ikke skader på boligen. Tegner du et lån for at dække dit indskud, kan du derfor føle dig forholdsvis sikker på, at denne del af lånet nemt kan tilbagebetales. Det skyldes, at din udlejer så at sige opbevarer pengene for dig. Og forhåbentligt returnerer dem.

Hvor meget skal du bruge til indskud?

Indskuddet dækker altså over en til tre måneders depositum. Men herudover inkluderer et indskud også en eller flere måneders husleje forudbetalt. Endnu en gang er dette udlejerens sikkerhed for, at nye lejere ikke stikker af uden at betale deres husleje. Ifølge lejeloven må en udlejer maksimalt opkræve tre måneders forudbetalt husleje. Dette kan virke som rigtigt mange penge, men fordelen er, at du dermed har en til tre måneder, hvor du ikke behøver bekymre dig om at betale husleje.

 

Hvordan tilbagebetaler du et lån til indskud?

Med den del af indskuddet, som er forudbetalt husleje, har du dermed en til tre måneder, hvor du kan bruge pengene i dit huslejebudget til noget andet. Vær dog opmærksom på, at en udlejer kan vælge at lægge de forudbetalte måneder sidst i lejeperioden. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis er de første en til tre måneder i din lejeperiode, som allerede er dækket af indskuddet — det kan også vise sig at være de sidste tre.

Det er altså forholdsvis risikofrit at tage et lån til indskud – i forhold til almindelige forbrugslån – fordi pengene betales tilbage. Med et almindeligt forbrugslån har du måske brugt alle pengene på en rejse, men med et lån til indskud, kan du (forhåbentligt) forvente, at dit depositum automatisk betales tilbage. Og den del af indskuddet, der er forudbetalt husleje, giver dig jo flere måneder huslejefrit, hvor du så kan bruge dit almindelige huslejebudget til at betale af på lånet.

Lån til indskud i bolig

Indskud til lejeboliger kan altså nemt løbe op i større beløb. Har du for eksempel fundet en drømmelejlighed, der koster 5.000 kroner om måneden at sidde i, kan dit indskud maksimalt være tre måneders husleje i depositum, samt tre måneders forudbetalt husleje. Dette er altså et sammenlagt beløb på 30.000 kroner, og har du ikke lige et sådant beløb stående på opsparingskontoen, kan et lån være din mulighed for alligevel at kunne flytte ind i drømmelejligheden.

Der er mange forskellige muligheder for at tegne et lån til indskud i bolig. Du kan eventuelt sammenligne muligheder og renter hos de forskellige online låneinstitutter. Det kunne være NordCredit eller ganske enkelt gå ned til din lokale bank og forhøre dig om mulighederne. Uanset hvad du vælger, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige tilbud for at spare dig selv penge på renter i det lange løb.

Renter på lån til indskud

Selvom det altså kan være forholdsvis problemfrit at tilbagebetale et lån til indskud, når man sammenligner med almindelige forbrugslån (fordi depositum betales tilbage), bør du dog være opmærksom på renternes indflydelse. Enhver form for lån vil over tid vokse grundet lånets renter, og dit lån til indskud kan derfor vise sig at vokse betydeligt, hvis du ikke betaler det tilbage hurtigst muligt.

Hvis du eksempelvis lader dit lån stå uden at foretage indbetalinger, fordi du blot ønsker at tilbageføre dit depositum, når du får dette tilbage af din udlejer, kan det koste dig dyrt. Bor du eksempelvis i en lejebolig i fem år, får du først dit depositum tilbage efter denne lejeperiode, og over fem år kan dit lån have vokset sig betydeligt større med renter. Derfor er det altid en god ide at tilbagebetale hurtigst muligt.

Find de bedste renter på lån til indskud

Renterne er altså en af de absolut vigtigste ting, du bør have i tankerne, når du sammenligner forskellige tilbud om lån til indskud. Find det lånetilbud, der giver dig de mindst mulige renter for at sikre dig, at dit lån til indskud ikke bliver en dyr omgang henover tid. Der findes flere forskellige online værktøjer, hvormed du kan sammenligne renter og priser på forskellige typer lån. Start med en simpel Google søgning!

Overvejer du at benytte et af de mange online låneinstitutter, er det desuden en rigtig god ide at læse anmeldelser fra andre brugere på eksempelvis Trustpilot. Her kan du sammenligne anmeldelser af udbydere af de såkaldte kviklån – herunder NordCredit –  og finde den udbyder, der virker mest troværdig, og som passer bedst til dine behov. Et lån til indskud kan nemt være i en størrelsesorden af mange tusind kroner, og et godt låneinstitut er derfor vigtigt.

God fornøjelse med din nye lejebolig!

Når du har sammenlignet renterne og brugeranmeldelserne på en række forskellige banker og låneinstitutter — og desuden tjekket, at lånet ikke har andre, uforudsete gebyrer — har du forhåbentlig fundet den helt rette løsning. Et lån til indskud til lejebolig kan være en fordelagtig og bekvem løsning, når du har fundet drømmeboligen, men ikke har kontanterne til indskuddet. Lånet kan med andre ord være afgørende for, at du ikke skal opgive drømmen om din nye bolig.