Har du brug for lidt ekstra kontanter til nye indkøb, så kan et forbrugslån være en løsning.

Med et forbrugslån får du penge mellem hænderne nu og her til at foretage forskellige typer indkøb, der ikke falder ind under billån eller boliglån. Forbrugslån er som regel af en langt mindre størrelse end bil- og boliglån, og er ofte tiltænkt at være en midlertidig løsning på et akut behov for kontanter.

Da renten på et forbrugslån som regel er temmelig høj, er det nemlig en god ide kun at overveje et forbrugslån, hvis du ved, at du kan betale lånet tilbage inden for en overskuelig fremtid. Ellers kan årevis af renter på et forbrugslån hurtigt løbe op i mange penge og dermed vise sig at være en dyr løsning. Tænk dig derfor altid godt om, inden du vælger den låntype, der passer bedst til dine behov.

Hvad kan du få et forbrugslån til?

De fleste banker og andre långivere vil udstede et forbrugslån uden at stille en masse spørgsmål til, hvad du skal bruge pengene til. Måske har du for nylig købt ny bolig, og mangler penge her og nu til at møblere huset eller lejligheden. Her kan et forbrugslån hjælpe dig med at foretage flere større indkøb med det samme, og derefter gradvist betale lånet af. Måske skal du holde en stor fest, som eksempelvis bryllup eller konfirmation.

Eller måske har du fået luft i kalenderen og dermed en oplagt mulighed for at tage på en længere rejse, men har ikke den nødvendige opsparing til at gøre brug af din fritid. Her kan et forbrugslån på måske ti eller tyve tusinde være din redning, så du kan komme ud at rejse, og derefter kan betale lånet af efter din hjemkomst. Eller måske har du brug for et forbrugslån til en helt tredje, fjerde eller femte ting.

Hvem kan få et forbrugslån?

En bank, pengeinstitut eller anden långiver vil som regel tjekke din indkomst og din eventuelle gæld til det offentlige eller til andre pengeinstitutter, inden de beslutter, om de vil udstede et forbrugslån til dig. Jo mindre et beløb du søger om at låne, jo nemmere vil det naturligvis være at finde en bank eller anden långiver, der vil udstede lånet. Har du eksempelvis kun brug for fem eller ti tusind kroner, vil dine chancer være gode.

Hvor meget kan du låne

Forbrugslån ligger som sagt oftest i den lavere ende af de forskellige typer lån. Et forbrugslån vil derfor som regel være på et beløb under 100.000 kroner, og typisk ligger disse former for lån et sted mellem 5.000 og 20.000 kroner. Det er selvfølgelig en god ide at overveje beløbet grundigt, inden du ansøger om et forbrugslån. Det kan måske være fristende at ansøge om ti eller tyve tusinde mere, end du reelt har brug for.

Her er det vigtigt at huske, at pengene skal betales tilbage, og helst inden for en kort tidsramme. Ellers kan et forbrugslån ende med at være en dyr løsning grundet den høje rente. Det er derfor en god ide, at du kun søger om nøjagtig det beløb, du reelt har brug for, og ikke lader dig friste af at låne lidt ekstra, bare fordi du kan. De høje renter er nemlig en af de absolut vigtigste ting at overveje.

Renter på forbrugslån

Som ved alle andre typer lån, skal et forbrugslån naturligvis betales tilbage med renter. I forhold til andre låntyper er renterne på et forbrugslån dog særligt høje. Dette skyldes især, at pengene fra et forbrugslån ofte ikke benyttes til at foretage en egentlig investering. En ny bil eller en lejlighed er begge investeringer, idet de kan sælges igen på et senere tidspunkt. Et hus eller en lejlighed kan endda stige i værdi over tid.

Dermed har banken eller pengeinstituttet altid en garanti for at få størstedelen af deres penge igen, selv hvis låneren ikke kan betale lånet tilbage på anden vis. Men benytter du et forbrugslån til eksempelvis at betale for en rejse, har du ikke foretaget en investering i et produkt, der kan sælges igen. Dermed er bankens risiko højere, da den ikke har garanti for at kunne få pengene igen. Renterne er derfor betydeligt større end på et bil- eller boliglån.

Tilbagebetaling af et forbrugslån

De høje renter er derfor meget vigtige at tage med i dine betragtninger, når du overvejer, om et forbrugslån er den rette løsning i din situation. Er du ikke i stand til at begynde tilbagebetalingen af dit lån indenfor en overskuelig fremtid, kan lånet nemlig stige betydeligt. Det er ikke usædvanligt, at et forbrugslån ender med at blive fordoblet hen over en årrække, hvis låneren ikke har kunnet foretage afbetalinger på lånet.

Det er derfor yderst vigtigt at lægge en plan for tilbagebetaling af et forbrugslån, inden du optager lånet. Vær realistisk, og tænk grundigt over, hvor mange penge du har brug for nu og her, og hvor længe det realistisk vil tage at betale dem tilbage i forhold til din indtægt. Dermed undgår du en grim overraskelse, når du modtager din årlige opgørelse over, hvor meget dit lån er vokset efter tillæg af renter.

Hvilket forbrugslån skal du vælge?

Der er mange forskellige muligheder, når du vil optage et forbrugslån. Du kan f.eks. benytte et velkendt låneinstitut som NordCredit, der tilbyder hurtige lån, der er nemme at ansøge om online. Du kan også ansøge om lån hos flere forskellige institutter for at få en fornemmelse af, hvordan de kan sammenlignes i forhold til de renter, de tilbyder, og hvordan tilbagebetalingsprocessen ser ud. Lav altid grundig research, inden du vælger et lån!

Du kan foretage en online sammenligning af forbrugslån hos de forskellige banker, hvoraf nogle tilbyder online ansøgning om lån. Uanset om du vælger en bank eller en online låneudbyder, så tjek relevante online anmeldelser af udbyderen og lav en grundig research. Det er helt klart en god ide at vælge den låneudbyder, der tilbyder dig den absolut laveste rente – men troværdigheden skal også være i top! Dette kan ende med at spare dig mange penge i det lange løb.

Et forbrugslån med mange muligheder

Et forbrugslån kan altså hjælpe dig med at betale for nogle af livets lidt dyrere fornøjelser, som du måske ikke har penge til at betale for nu og her – men vil kunne afbetale gradvist hen over nogle måneder eller måske et år. Der er mange forskellige muligheder for lån. Selvom det måske kan virke uoverskueligt, er det derfor vigtigt at du sætter dig godt ind i hvilken type lån, der vil være bedst og billigst for dig.